Altijd wijn proeven tijdens zomervakantie!

Altijd wijn proeven tijdens zomervakantie!

Elke zomervakantie proef ik wijn in de wijnstreek waar ik naar toe ga of in de buurt ligt van onze  vakantiebestemming. Dit jaar heb ik, net als vorig jaar, weer twee wijngebieden bezocht.

Op vakantie richting de Costa Brava in Spanje eerst één dag vertoeven in het kleine en oh zo bekende wijngebied Chateauneuf du Pape. Ik had een afspraak bij het wijnhuis Château Maucoil op de grens van Chateauneuf du Pape en de Cotes du Rhone. De grens tussen beide wijnstreken loopt precies over hun grondgebied die wordt gemarkeerd door de vroegere hoofdweg. Ze hebben ook nog een wijnhuis in de Cotes du Rhone, heet Lavau en ligt ca 10 km verderop. Dit wijnhuis maakt wijnen uit beide wijnstreken.

Op de jaarlijkse wijnproeverij van mijn leverancier had ik de regio manager van het wijnhuis gesproken en kon ik langskomen voor een bezoek aan het wijnhuis Château Maucoil. Aangekomen op het Chateau werd ik met alle egards ontvangen en kreeg een groot deel van hun wijnen  te proeven. Het was goed toeven in de lekker koele kelder, waar ik de wijnen proefde, buiten was het immers bloedheet met 36 graden.

Proeven

Ik kreeg eerst twee witte wijnen en daarna zeven rode wijnen te proeven, te weten:

 1. Witte Côtes du Rhône Villages 2018, € 12,50
 2. Witte Cháteauneuf de Pape 2016, € 26,00
 3. Trésor des Papes Cháteauneuf de Pape 2015, € 38,00
 4. 1895 Cháteauneuf de Pape 2017, € 14,90
 5. Rode Côtes du Rhône Villages 2016, € 9,00
 6. Rode Cháteauneuf de Pape 2016, € 26,00
 7. Privilége Cháteauneuf de Pape 2016, € 38,00
 8. Cuvée Esprit Cháteauneuf de Pape, € 65,00
 9. La Decalle Le Carré Côtes du Rhône van het andere wijnhuis Lavau uit 2015, € 13,80

De voor mij meest bijzondere wijn die ik heb geproefd van deze negen wijnen is de Cuvée Esprit. Deze wijn bevatten alle 13 druivenrassen die de Chateauneuf du Pape rijk is. Acht rode en zes witte druiven. Je telt er inderdaad 14 en dat komt omdat de witte en rode Grenache wordt gebruikt maar als 1 druivenras wordt benoemd. Deze wijn wordt alleen in de beste jaren gemaakt en op de beste houten vaten gerijpt.

De 13 druivensoorten die in Chateauneuf du Pape worden gebruikt zijn: Clairette 2,31%, Rousanne 1,11%, Bourboulenc 1,06%, Picpoul 0,06% en Picardan 0,001% voor de witte en Grenache 74,5%(wit 2,47%), Syrah 10,84%, Mourverde 6,61%, Cincault 2,57%, Counoise 0,44%, Muscardin 0,35%, Vaccarése 0,13% en de Terret 0,03% voor de rode druiven. Veel streekgebonden druivenrassen die de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord en hele mooie wijnen oplevert.

Op naar de kelders

Na de proeverij heb ik een kijkje mogen nemen in de kelders waar de wijnen worden gevinifieerd en opgeslagen. De vinificatie vindt hier plaats in betonnen bakken i.p.v. in staal of houten tanks.

Na de vinificatie worden de meeste wijnen nog in houten vaten gedaan om verder te rijpen. De meeste wijnen rijpen tussen de 12 en 18 maanden op Frans eiken en daarna nog eens 12 maanden op fles. 

Wij mochten ook nog even direct uit het vat proeven. De wijn lag sinds 24 maart 2019 op hout. De smaak was als cacoa, pure chocolade en was nog redelijk dik.

Stadje Chateauneuf du Pape

De volgende dag hebben wij heerlijk genoten van de zon aan het zwembad en ’s middags een wandeling gemaakt door het stadje Chateauneuf du Pape. Een mooi klein stadje dat volledig in het teken staat van de wijn. Veel wijnhuizen hebben hier dan ook een winkel gevestigd waar je de wijnen kan proeven en kopen. Dat heb ik natuurlijk bij een aantal gedaan en ook weer heerlijk genoten van de wijnen uit deze mooie wijnstreek. Ik heb wijnen geproefd van de wijnhuizen, Domaine du Calcernier, Domaine le Moulin de Saints, Cave du Verger des Papes en Domaine du Pegau. Voor meer informatie zie de website  https://www.chateau-maucoil.lavau.fr/

Op naar Spanje

Volgende dag richting Spanje naar de Costa Brave. Hier ligt, rondom de baai van Roses, de wijnstreek Empordá. Een kleine onbekende wijnstreek uit Catalonië. Meer bekend uit deze provincie zijn Terragona, Tera Alta, Priorat en de Penédes. Tijdens ons verblijf heb ik drie wijnhuizen bezocht die behoorlijk verschilden van kwaliteit. De meest aansprekende van de drie zijn Mas Oller en Terra Remota. De andere, die goed staat aangeschreven in de vakbladen, Celler Espelt Viticultors, viel behoorlijk tegen. Het ontvangst was kil en ongemotiveerd en de wijnen vond ik behoorlijk minder dan de andere twee.

Wijngaarden Terra Remota

Terra Remota

Neem dan Terra Remota waar wij, met vrienden uit Krommenie die ook in deze omgeving vakantie vierden, om 11.30 uur een afspraak hadden voor een rondleiding en proeverij. We werden zeer hartelijk ontvangen door een spontane jonge meid die vol passie vertelde over hoe Terra Remota in 1999 is opgericht. Alles is hier doordacht ontworpen om wijn te maken. Het logo, een O +, verwijst naar de voormalige bewoners.

Het logo stond in een granieten rots gegraveerd, die op het landgoed ligt. Het kolossale betonnen gebouw is een architectonisch hoogstandje en met doordachte precisie ontworpen. Bestaat uit 4 verdiepingen en wordt de wijn zonder pompen gevinifieerd. Ze maken vooral gebruik van de zwaartekracht en hebben minimale koeling nodig door de dikke betonnen en begroeide constructie van het gebouw. Ze hebben nu in totaal 54 ha grond waarvan nu 26 ha wordt gevinifieerd.

Kelder bezichtiging

Ze beginnen boven met aanvoeren van de druiven op de 4e verdieping (zie foto links, links boven naast de uitkijktoren oenoloog). De witte druiven worden ontsteelt en naar de pers gebracht halverwege de 3e verdieping. De rode druiven worden ontdaan van de bladeren en licht gekneusd alvorens ze op de 3e verdieping in RVS, houten tanks of bij experiment in een betonnen ei worden gedaan om te vergisten. Als dat klaar is loopt de wijn door slangen naar een verdieping lager voor de lagering en verder vervolg van de vinifcatie. Weer een verdieping lager worden de wijnen, die geen hout opvoeding krijgen, gebotteld en de andere wijnen in houten vaten gedaan om verder te ontwikkelen. Op de onderste verdieping is de opslag van de flessen en de winkel/proeflokaal voor klanten. Een goed doordachte constructie en zoveel mogelijk energie wordt bespaard.

Proeven

Na de rondleiding kregen wij een mooie proeverij met een leuke en goede uitleg over de wijnen. Wij zaten met vier Britse vakantiegangers en dat was erg gezellig. Ook hier negen wijnen geproefd, twee witte, twee rosé en vijf rode wijnen, te weten:

 1. Ales Blanques 2018, € 9.50
 2. Adalta 2018 uit Terra Alta € 11,00
 3. Ales Roses rosé 2018 € 9,50
 4. Terra Remota Caminito rosé 2018 € 14,00
 5. Tan Natural 2018 € 14,00
 6. Ales Negre 2017 € 17,00
 7. Adalta Negre 2018 uit terra Alta € 19,00
 8. Terra Remota Camino 2016 € 19,00
 9. Terra Remota Clos Adrien 2015 € 43,00
Wijnen Terra Remota op een rij

Bevindingen

Over de wijnen uit 2018 kan ik over het algemeen zeggen dat deze wijnen behoorlijk wat zuren hebben. De wat oudere wijnen zijn voller en hebben een mooie rijpheid. Zoals wel vaker zijn de laatste wijnen van de proeverij vaak de beste en ook hier is dat het geval. De Camino heeft laurier, leder en volle fruitigheid in de neus en een zachte volle smaak. De Clos Adrien heeft tonen van chocolade, drop en rijp rood fruit in de neus en de mond. Deze wijn is in balans en heeft een lange zachte afdronk. Het is de beste wijn, maar bezien op de prijs-kwaliteit verhouding is de Camino de betere. Deze wijn wordt geschonken in het een van de bekendste restaurants in Spanje, El Celler de Can Roca in Gerone van de drie Roca broers.

Voor meer informatie zie hun site https://www.terraremota.com/

Proefgroep bij terra remota
Terra Remota Camino 2016

Op naar volgende wijnhuis

Al met al een zeer geslaagd bezoek en hiervandaan heb ik in een mooie doos drie van de Camino meegenomen voor thuis. Op naar het volgende wijnhuis. Aangekomen bij La Vinyeta horen wij dat ze bijna dicht gaan en wij er helaas geen rondleiding kunnen krijgen omdat de man van de eigenaresse er vandaag niet is. Dan maar een hapje eten in dorpje even verderop, Mollet de Peralada. Op aanraden van La Vinyeta naar restaurant Ca la Maria de Mollet met als tip houdt ruimte over voor het dessert. En inderdaad hier serveren ze heerlijke streekgerechten, hebben een mooie wijnkaart en een super desserts. Alles wordt natuurlijk begeleidt met een heerlijke rode wijn uit deze streek. Bij het dessert krijgen wij een dessertwijn van de granatxa druif.

Op naar de volgende proeverij, bij Celler Espelt Viticultors. Daar aangekomen bleek dit niets in vergelijking met Terra Remota. Na het kille ontvangst proeven van vier matige wijnen en zijn wij maar weer vertrokken naar het volgende wijnhuis en die bleek toch dicht te zijn, einde wijntripje.

Tot slot samengevat

De dag afgesloten bij de favoriete strandtent van onze vrienden, Chringuito Tropic Beach in Sant Pere Pescadore. Lekker afzakkertje gedronken met z’n vieren, tapas gegeten en even nagenoten van deze topdag.

Paar dagen later zat de vakantie er al weer en heb ik weer twee wijngebieden van dichtbij leren kennen. Kort samengevat:

Chateauneuf du Pape zijn echt top wijnen, zwaar voor de liefhebber alleen qua prijs niet voor iedereen weggelegd. Zeer de moeite waard om daar nog een keer heen te gaan alleen dan wat langer dan 1 dag.

Empordá verrassend goede wijnen gedronken van een gebied waar ik niet eerder van had gehoord of gelezen. Is klein in verhouding tot andere wijngebieden in Spanje. Een aanrader voor wijnliefhebbers die in die omgeving met vakantie gaan om een keer een wijnhuis te bezoeken. Rijdt de route de Vin de Emporda en je komt langs veel kleine leuke wijnhuizen. Zo kwam ik bij Mas Oller en was ik zo verrast dat ik daar, van elke wijn die ik heb geproefd, in totaal 6 flessen heb meegenomen om vrienden en de wijnproefclub thuis te laten proeven.

De volgende wijnreis staat al weer gepland met de wijnproefclub We Proeven. Begin november gaan wij naar de Phalz in Duitsland en zal ik hier ook weer een blog over schrijven. Ik ben nu bezig met het programma en aanschrijven van wijnhuizen voor een bezoek en wijnproeverij, wordt vervolgd.

Wil je deze wijnen proeven dan kan dat nog. Maak dan even een afspraak en kom langs og boek een proeverij https://vakovino.nl/contact/