Tien redenen om naar Ahrdal te gaan

Slechts 300 km vanaf Krommenie het kleinste en dichtstbijzijnde wijngebied in Duitsland het Ahrdal. Een aanrader voor wijnliefhebbers. Zeer mooie wijnen, vooral rood dat ca 80% van dit wijngebied produceert al worden de witte steeds beter. Na drie mooie dagen geef ik u tien redenen om naar het Ahrdal te gaan.

Dag 1

1. Neem de fiets mee

Fietsen is hier fantastisch omdat er langs de Ahr een mooi fietspad is aangelegd die van de Rijn helemaal doorgaat tot voorbij Altenahr ca 30 km verderop. Het hoogte verschil is minimaal en is voor jong en oud zeer goed te doen. Je fietst op diverse ondergronden. Van asfalt, grind en brugdelen tot kasseien. Onderweg rijdt je door diverse tunnels die verlicht zijn met een bewegingssensor, ook nog milieu vriendelijk. Onderweg kan je op diverse plekken opsteken voor een kopje koffie. Wij deden dat in een Weingut Klooster Mariental.

2. Weingut Klooster Mariental.

Een oud klooster dat nu een diverse evenementen onderbrengt, wijn verkoopt en tevens een goed onderkomen is voor de innige mens. Zo gezegd eerst een kopje koffie met een heerlijke specialiteit een Kasekuche. Hier kan op een heerlijk zonnig terras ook een proeverij van diverse wijnen worden voorgezet. Waar het vooral om bekend staat zijn de Flammkuchen. Een zeer dunne deegbodem bedenkt met diverse spijzen. Wanneer u overweegt om het Ahrdal te bezoeken moet u deze hebben gegeten in Kloster Mariental. Vanuit hier kan je alle kanten op in het Ahrdal. 10 minuten fietsen en je bent al in Dernau. Het centrum van het Ahrdal. Veel mooie wijnhuizen zijn hier gevestigd zoals Mayer Nägel, Dagernova en ook Kreutzberg onze volgende halte.

3. Weingut H.J. Kreutzberg.

Einde van de ochtend voorzichtig begonnen met het proeven bij Weingut Kreutzberg. Hier beginnen wij met de wijnen uit 2018 die in  maart 2019 zijn gebotteld . Wij moesten nog even de smaakpapillen wakker maken maar na de eerste slokken kwamen de wijnen mooi binnen. De gastheer nam alle tijd en schonk ons uiteindelijk 7 mooie wijnen in. De wijnen die wij hebben geproefd zijn:

  • Pinot Blanc 2018, fris veel fruit met een klein bittertje in de gemiddeld lange afdronk
  • Blanc de Noir 2018, ook fris met behoorlijk fruit als aardbeien en frambozen. Soepel drinkbaar heerlijk voor op een terras
  • Cuvée Noir 2016, instap wijn van het huis en dat merk je als de andere ook krijgt te proeven. Mooie diepe geur met aardse tonen, mooie zuren met goed prijs kwaliteit verhouding.
  • Spätburgunder 2017, ook weer die heerlijke geur die de Ahrwijnen kenmerkt. Voller als de vorige en zacht in de mond.
  • Unplugged Spätburguder. Mijn favoriet van dit huis. Zeer aantrekkelijke geur van rijp rood fruit en aardse tonen, nog wat jong dus laat ik nog een paar jaar rijpen. Veel fruit en mooie lange afdronk.
  • Neuenahrer Spätburgunder 2017. Heerlijk fris voor rood, fruitig drogend in de mond met lichte tannines. Afdronk vrij lang met een zuurtje.
  • Devonschieffer 2016. Nog te jong wat mij betreft. Weer veel fruit en drogend met tannines. Strak en nog wat trekkend aan de wangen. Ook deze nog even laten liggen voor een mooiere balans.

Na een half uurtje fietsen komen wij aan in Altenahr. Daar hebben wij met een korte klim naar Burcht Are van het uitzicht genoten. Hiervandaan heb je een mooi uitkijkpunt naar beide kanten van het dal.

4. Winzergenossenschaft Mayschoss Altenahr.

Op de terugweg naar Ahrweiler eerst nog wat wijnen proeven natuurlijk. Volgende stop is het Winzergenossenschaft Mayschoss Altenahr. Een wijngenootschap van het Ahrdal en de oudste in de wereld in zijn soort. Het begon in 1868 met 18 mensen en is nu uitgegroeid naar 444 leden uit Mayschoss, Altenahr en Wolperzheim. Samen verbouwen ze 150 ha wijngaarden. Omdat ik niet echt in het hoogseizoen kwam, dat is september en oktober, hadden ze alle tijd. Ik kreeg in totaal 4 witte, 2 rosé en maar liefst 14 rode wijnen te proeven. Een goed begin voor de maandag.

Ik was benieuwd naar het nieuwe jaar 2018 en daarvan waren er naar verwachting nog maar enkele gebotteld. De meeste wijnen, vooral de rode, worden pas begin september verkocht. Toch waren er al 6 uit 2018 waaronder een Weisburgunder, Spatburgunder, Edition J Jung, de Rosé, een Blanc de Noir en een Rivaner. Over het algemeen kan ik zeggen dat ze mooi droog zijn en veel fruit hebben. Soms elegant en complex. De rosé mooi fris en fruitig om zo op het terras te drinken of bij een salade met vis of gegrilde kip.  De Weisburgunder en de Jung zijn echte eet wijnen net als alle andere overigens.

Daarna een serie van 2017 en ouder. Meest bijgebleven is de Wolperzheimer Kräutenberg. Zeer mooie geur, echt aards en vol fruit. Smaak ook fruitig in balans en vol.

Uiteindelijk heb ik De Kräutenberg, de Weisburgunder, Edition Jung en Rudolf Stodden van dit wijngenootschap meegenomen.

4. Weingut Max Schell.

Een klein wijnhuis in Rech. Hier werden wij ontvangen door de vrouw des huizes. Na een leuke intro kregen wij ook hier weer mooie wijnen te proeven. Het was ondertussen al halverwege de middag en was dit wijnhuis vandaag de laatste die ik bezoek. Alle tijd dus om te proeven en te genieten. In totaal 10 wijnen geproefd met twee uitschieters.

Ook hier waren wij de enige bezoekers en had ze alle tijd voor ons en kregen wij uitgebreide informatie over de wijnen.

Even later kwam de wijnmaker er zelf ook bij vertelde wat over hoe de wijnen worden gemaakt en dat zij net nieuwe percelen hadden aangekocht. Een wijnhuis met potenties.

Eerst de witte en een blanc de noir eens onder de loep genomen. Wij hebben er 4 geproefd.

  • Ahr Riesling 2018 trocken met 7,1 gram rest zoet. Een echte riesling die fris uit het glas stuift.
  • Ahr Weisburgunder 2017 Feinherb. Ja, wat is feinherb. Dat is eigenlijk hetzelfde als Halb trocken dat een minder goed imago had en in 2002 als benaming, na een rechtszaak van een wijnhuis in de Moezel, als aanduiding op een fles wijn in Duitsland mag staan. Het is wel wat vaag gedefinieerd en mag er tussen de 10 en 20 gram restsuiker per liter in de wijn zitten. In combinatie met een hoog zuurgehalte proeven deze wijnen vaak minder zoet aan. Al wordt dat niet te nauw genomen en heeft deze wijn ca. 7,2 gram restsuiker en 68,6 zuurgraad, dus tja.
  • PULSAHR Riesling 2017 ook Feinherb, 8,7 restsuiker en 20,1 zuurgraad. Deze smaakt dus veel zoeter dan de Weisburgunder. Zuivere wijn, in balans en goed drinkbaar als aperitief. Vooral vrouwen schijnen deze wijn heerlijk te vinden. Zo ook mijn vrouw en was dit haar favoriet en hebben wij deze wijn dus ook meegenomen.
  • Ahr Spätburgunder Blanc de Noir trocken 2018. Aardse geur met fruitige tonen van bramen. Drogend in de mond en gemiddelde lange afdronk. Ook de 2018 van dit wijnhuis zijn zeer fruitig in geur en smaak. Zeer aangenaam.

Toen over op de rode wijnen en die hadden wij niet willen missen.

  • Recher Herrenberg Portugiesertraube 2017. Een vol diep paarse kleur heeft deze intense wijn. 13,5% alcohol, weinig zuren en ca 5 gram restzoet maken deze wijn rond en vol. Voor een rode wijn daardoor redelijk zoet.
  • Recher Blume Spätburgunder 2017. Een echte instapper en voor mij niet spannend genoeg, dus over op de volgende
  • Recher Herrenberg Spätbrugunder 2017. Op dezelfde wijze gemaakt als de vorige en duidelijk van een andere berg. Meer zon en dus zeer fruitig, mooie zuren en nu eigenlijk nog te jong om te drinken. Reden dus om hier ook een paar flessen van mee te nemen en te laten rijpen om te zien hoe deze over een jaar of 3 smaakt. Ja, de Ahr wijnen kunnen redelijk lang opgelegd worden. De meeste minimaal wel 5 jaar en 10 jaar is in de Ahr geen uitzondering.
  • Grand Max Spätburgunder 2017. Zeer mooi, kan nog jaren rijpen maar is nu al heerlijk en goed van kwaliteit. Lichte tannine, vol van smaak met een zuurtje in de afdronk die ook vrij lang blijft hangen aan de wangen. Ook een wijn om mee te nemen.
  • Grand Max Spätburgunder “S” 2017. Iets langer op houten barique gelegen dan de vorige en dat merk je. Meer body, vol en nog zeker een paar jaar laten liggen en dus ook een paar van meegenomen naar huis.

Na de proeverij werden wij uitgenodigd om de kelders te bekijken. Het is een klein bescheiden wijnhuis met potentie tot groei. Zeer sfeervolle kelder met allemaal nieuwe eiken houten vaten. De wijnen die nu nog op vat liggen worden over een paar maanden gebotteld en liggen klaar voor het wijnseizoen.

De 1e 3 weken van september zijn er volop wijnfeesten in alle dorpen van het Ahrdal. Dus als je gezellig wijn wilt proeven boek dan een hotelletje of een zimmer frei en geniet. Dat kan ook bij Max Schell. Zie www.max-schell.de/ferienwohnungen

Dag 2

6. Wandelen over de Rotweinwanderweg langs alle wijngaarden.

Wij vertrokken vanaf ons Hotel Hohenzollern en zette de koers richting Altenahr ca 15 km verderop. Over verharde wegen en onverharde paden liepen wij langs de wijngaarden, uitkijkpunten en wijnhuizen. Na een klein uurtje wandelen weer even bakkie doen bij Klooster Mariental. Daarna richting Dernau 4,5 km verderop. Daar aangekomen eerste wijnhuis van dag 2 bezocht. Wijnhuis Mayer Nägel. Voor mij een van de betere wijnhuizen van het Ahrdal. Ook hier 10 wijnen geproefd en dat nog net voor ze gingen lunchen om 12.00 uur. Goed idee dat gaan wij ook doen. Wij werden doorgestuurd naar Restaurant Hofkarten, een neef van de wijnmaker. 5 minuten lopen verderop streken wij neer en genoten van een heerlijke lunch en de broodnodige energie voor de volgende etappe.

Via een wat meer bergpaden door de bossen in Rech aangekomen om toch weer even wat te proeven bij Jean Stodden. Na Mayer Nagel ook een van de bekendste wijnhuizen van de streek. Hier slechts een paar wijnen geproefd omdat al veel op was wat ik wilde proeven en de rest pas vanaf september wordt verkocht. Daarna doorgewandeld naar Mayschoss waar je onderweg langs mooie wat hogere uitkijkpunten komt. De laatst 4,5 km naar Altenahr hebben wij gelaten voor wat het was en pakte de trein richting Ahrweiler. Dat is ook het mooie van deze streek, met je Gastekarte kan je de trein pakken wanneer je wilt.

7. Bezoek wijnhuis Mayer Nägel.

Zoals gezegd mijn favoriet met zeer goede en constante kwaliteit wijnen. Zowel de witte als de rode. De volgende 10 wijnen waar wij van heb genoten zijn:

  • Riesling 2018. droog, hoog in de zuren en veel fruit. Weer een wijn uit 2018 dat de veel fruit heeft en dat wordt ook verwacht van alle wijnen die nog gebotteld worden.
  • Rosé 2018, fris en vol fruit met een restzoetje en een gemiddeld lange afdronk
  • Illusien 2018. Een witte wijn van de Spätburgunder. Kleur lichte tinten van orange, mooi droog, zachte zuren en in balans. Een mooi glas wijn voor slechts € 12,50 per fles. Dus meenemen maar.
  • Frühburgunder 2017, Nog te jong, heeft potentie met mooie zuren en aardse tonen. Geadviseerd werd deze nog paar jaar te laten liggen.
  • Blauschiefer 2017. Een Spätburgunder die mij helaas niet meeviel door de aanwezigheid van de bittere afdronk.
  • De “S”2017 daar en tegen is van een hele ander kwaliteit. Redelijk veel zuren maar zeker niet vervelend en kan nog jaren blijven liggen. Ook hier weer die overheerlijke aardse tonen, fruit en vol van smaak. Maar dat mag ook wel voor € 29,00 per fles.

Na een leuk gesprek met de dochter van de wijnmaker, die ons hielp en ik vertelde dat ik in Nederland wijnproeverij geef en wij verkoop, gingen alle lichten op groen voor een mooi rijtje van de 4 toppers van het wijnhuis.

Wijnen met allure en zeer de moeite waard als je niet bang bent om in de buidel te tasten. De prijs liep op van € 39,00 naar, €  45,00, € 54,00 en als uitsmijter € 72,00. Ik kreeg ze naast elkaar en kon dus een goede prijs kwaliteit beoordeling geven. Op basis van de kwaliteit zonder naar de prijs te kijken is het hier gelukkig wel zo dat de prijs ook de kwaliteit bepaald. Als ik zou moeten kiezen wat koop ik op basis van de verhouding prijs-kwaliteit dan wordt het die van € 45,00 die ik mee zou nemen.

De wijnen die wij hebben geproefd zijn:

  • Silberberg 2017, Zeer aangename geur vol rijp rood fruit en aardse tonen. Zacht en vol van smaak met rijp rood fruit en lange afdronk
  • Sonnenberg 2017, Iets droger dan de Silberberg, hoger in de zuren en ook vol en fruitig met een lange volle afdronk
  • Pfarrwingert 2017, De smaak als de voorganger met iets meer diepgang en lichte tannine die de wijn net iets spannender maakt.
  • Kräutberg 2017, Zeer mooi in balans, vol fruit, mooie zuurtje en een klein bittertje in de zeer lange afdronk. Een bek vol wijn.

8. Das Rotweingut Jean Stodden.

Hier hebben wij 4 wijnen geproefd.

  • Pinot Extra Brut Blanc de Noir Zero Dossage. Mooie bubbel, lekker fris droog zonder suiker maar geen wijn die mij heeft verrast
  • De Späteburgunder Blanc de Noir 2018, De geur van velpon en in de smaak ook medicinale tonen en niet aangenaam aanwezig.
  • Spätburgunder 2018, Ook deze 2018 weer veel fruit, lichte tannine en nog te jong. Wel meegenomen omdat ik wil weten hoe deze zich verder ontwikkeld. De wijn heeft iets spannends en ga ik vergelijken met die ik thuis nog heb liggen van 2013 en 2016.
  • Recher Spätburgunder 2016, aardse tonen en echte Ahr wijn maar voor mij niet spannend genoeg.
  • Recher Spätburgunder 2017, nee dan deze van 2017 toch een beter jaar en dat heb ik wel gemekt deze trip. Droog, mooi vol fruit en zachte zuren met een klein bittertjes in de lange afdronk. Dus ook deze meegenomen om te laten rijpen en te vergelijken met de jaren die ik nog heb liggen..

DAG 3

Ontbijten inpakken en wijnen met de auto ophalen. Daarna parkeren bij Klooster Mariental en nog lekker dagje fietsen. Bakkie koffie in Mayschoss en onderweg nog even gestopt bij Dagernova.

9. Dagernova Verwaltung.

Dit wijnhuis heb ik net als de vorige, op Max Schell en Weingut Nelles na, al vaker bezocht. Wat mij hier opvalt is dat zij erg goed zijn in de vinificatie van de witte, rosé en sekt. Ze blijven mij elk jaar weer verassen dat ik hun witte vaak de beste vind van alle wijnhuizen. Omdat wij hier op dag 3, onze laatste dag heen gingen, heb ik er niet meer dan 5 geproefd voor de lunch.

  • Handschrift Riesling sekt Brut 2015
  • Handschrift Spätburgunder Blanc de Noir Sekt Brut 2017
  • Dagernova Blanc de Noir 2018
  • Handschrift Spätburgunder Blanc de Noir 2018
  • Handschrift Riesling 2018 Sur lie

Fietsen op de auto en voordat wij vertrekken eerst nog even een heerlijke Flamkuche bij Klooster Mariental natuurlijk. Dan helaas weer naar huis maar niet voordat wij nog even langs Weingut Nelles zijn geweest.

10. Weingut Nelles De 1479N.

Wij werden wederom vriendelijk ontvangen, dit keer door de eigenaar zelf. Je merkt wel dat wanneer je in deze periode gaat. i.p.v. het hoogseizoen(september/oktober). dat ze ruim te tijd nemen om je te woord te staan en uitleg te geven over de wijnen. Hier de laatste 8 wijnen van deze wijnreis geproefd.

  • Albus Cuvée trocken 2017
  • Grauburgunder trocken 2018
  • Riesling Alten Reben 2017, Voordat wij deze gingen proeven wees hij door het raam naar de legen waar deze wijnstokken staan. Zeer levendige geur, fris, fruitig met mooie zuren en een lange afdronk.
  • Nelles Rosé 2018
  • Blanc de Noir 2018
  • Pinot Noir Spätburgunder 2016, deze heeft 1,5 jaar op hout gelegen en dat is te merken. Tannine redelijk aanwezig, drogend in de mond en in balans met de geur. Zeer welkom.
  • 1 AHR Spatburgunder 2016, dit is de eerste wijn die zijn zoon heeft gemaakt na dat hij zijn studie door Frankrijk, de Franken en Phalz heeft afgerond. In 2016 maakt hij zijn 1e wijn en noemt het zijn 1 AHR. Een echte eetwijn.
  • B-48 Spätburgunder Landskrone GG 2016

Ook weer hele mooie wijnen en de laatste aankopen voor dit jaar in de Ahr gedaan. Totaal 6 flessen nog in de kofferbak gelegd, 2twee Riesling Alte Reben, twee Pinot Noir en twee 1 Ahr.

De reis zit er op en wij hebben weer genoten van de mooie omgeving, vriendelijke mensen en goede wijnen. Volgend jaar maar weer heen als het aan mij ligt. Wilt u meer weten dan deze tien redenen om naar het Ahrdal te gaan, neem dan gerust contact op via link hieronder “meer informatie”

Voordat ik daar weer kom staan dit jaar de Chateaneuf de Pape en de Phalz nog op het programma. In Spanje bezoeken wij tijdens onze vakantie het minder bekende wijngebied Empordá- Costa Brava.

Iedereen fijne vakantie en nog een laatste tip “Bezoek de wijngebieden als die in de buurt liggen van je vakantie bestemming”. Dan ontdek je vaak de mooiste en ook onbekende wijnen met een verhaal.