Ruben Valenteyn

Nieuwe Blog van VaKo Vino op EuroCave

NIEUWE BLOG VAN VAKO VINO OP EUROCAVE

Nieuwe blog van VaKo Vino is gepost op de website van Eurocave. Eurocave is een van de marktleiders als het gaat om bewaarsystemen voor wijn. Lees hieronder de eerste alinea’s van de Blog:

Franciacorta, Italië; maakt onbekend ook onbemind?

Lees de gehele Blog via deze link https://eurocave.nl/franciacorta-italie-maakt-onbekend-ook-onbemind/

Uitzichtpunt Iseomeer Franciacorta

Franciacorta, Italië: maakt onbekend ook onbemind?

De Franciacorta, een wijnstreek in het Noorden van Italië, ten Noordwesten van Brescia is voor veel wijnliefhebbers een niet zo bekende wijnstreek. Geheel ten onrechte want hier worden de mooiste mousserende wijnen geproduceerd die zeker niet in uw wijncollectie mogen ontbreken.

Ik kom al sinds mijn 4e levensjaar in de Franciacorta streek en ga, tijdens de zomervakanties, nog steeds naar het meer van Iseo wat ten noorden ligt van Franciacorta. Het is een wijnstreek naar mijn hart. Het is een kleine wijnstreek zoals zoveel in Italië, maar het heeft wel iets héél speciaals ten opzichte van al die ander wijnstreken.

In Franciacorta wordt namelijk een verrassende mousserende wijn geproduceerd gelijkwaardig aan de Champagne en de Cava. Franciacorta heeft dezelfde Europese rechten, EG-vordering 753/02 uit 2002. Hiermee is de naam beschermt als merknaam “Franciacorta” zonder andere bijkomende namen onder vermelding DOCG. Wat in 2009 leidde tot een Europese beschermde herkomstbenaming (BOB).

De Champagne en de Cava zijn vele malen bekender dan de Franciacorta. Dat is ook niet verwonderlijk. Met de bescheiden ca. 17,6 miljoen flessen die de Franciacorta produceerde in 2019 kan het ook niet op tegen het commerciële geweld en de enorme hoeveelheden van de twee grootmachten. Zij produceerde respectievelijk ruim 300 miljoen en 245 miljoen flessen in ditzelfde jaar.

Boek over Franciacorta

Op het ogenblik ben ik bezig met het schrijven van een boekje over de wijnstreek Franciacorta. Daarin zeer zeker veel informatie over de streek, de ligging, de wijnen en de druiven die daar worden gebruikt.

Ook paar leuke anektodes over de vele wijn toertjes die ik elke vakantie maakte door de glooiende heuvels en smalle wegen en onverharde paden.

Voor de volledigheid ook informatie over een aantal van de ca. 60 wijnhuizen die ik tot nu toe heb bezocht. Naar verwachting wordt het boekje eind dit jaar uitgegeven.

Ook nog even onder de aandacht

Zomeraanbieding It’s Rosé Time via onderstaande link “De zomeraanbiedingen zijn nog actueel”

 Volgende week Vaderdag en ook die aanbieding is nog actueel. Zie vorige nieuwsbrief van juni https://vakovino.nl/nieuwsbrief-juni-2020/