Kaasplankje bij Vako Vino

Druk einde van het jaar 2019

Druk einde van het jaar 2019

Wijn en spijs is duidelijk bestemd voor de laatste maanden van het jaar. Vako Vino had maar liefst 5 proeverijen. De gasten waren zeer gezellig en geïnteresseerd in de verhalen over wijn en spijs.

Proeverij 1 op 3 november

3 november trapte wij af met de wijn & wild proeverij, met 6 gasten aan onze keukentafel. De gasten kregen 5 wijnen en 3 gerechten voorgeschoteld. Wij beginnen bij een wijn & spijsproeverij eigenlijk altijd met een mousserende wijn om de smaakpapillen wat los te maken. In dit geval een heerlijke Cava uit de Penedes streek in Spanje. De 2e wijn was een Elysée Rose waarbij wij naturel gebakken parelhoen hebben gereserveerd. Wij hebben de gasten laten proeven wat de wijn met het gerecht kan doen. Dat kan je het beste proeven door eerst een hapje te nemen van het gerecht, een paar keer te kauwen en dan een slokje wijn te nemen bij het eten in je mond. Voegt de wijn nu wel of niets toe aan het gerecht? Overklast de wijn het gerecht of is de wijn te licht.

In dit geval natuurlijk niet 😊.

De 3e wijn was een Bordeaux een Chateau La Gorce uit de Medoc. Daarbij serveerde wij een heerlijk rosé gegaarde hertenbiefstuk met 2 verschillende sausen. Eerst proefde wij de wijn alleen met de hertenbiefstuk, daarna met de twee sausen. De gasten proefde duidelijk wat de saus doet met de combinatie tussen wijn en gerecht. Wat wij probeerde duidelijk te maken is dat de saus een belangrijk onderdeel is bij het bepalen van een wijn. En als je wijn en gerecht bij elkaar zoekt kan je het beste omdenken, eerst de wijn bepalen en dan koken naar de wijn.

Wijnproeverij: Wijn en wild bij Vako Vino
Wijnen proeverij Wijn en wild bij Vako Vino

Waarom koken naar de wijn? Dat is om het simpele feit dat je met de wijn weinig meer kan, dan allen te koud, te warm of op de juiste temperatuur te serveren. De temperatuur doet wat met de smaak van de wijn. Aan het gerecht kan nog gesleuteld worden, wat meer zout, iets romiger of pittiger, zuurtje erbij etc. Je kan nog van alles met je gerecht en de wijn blijft de wijn.

De 4e wijn was een Rosarubra Montepluciano. Deze wijn proefde wij zonder gerecht om gewoon even te genieten van de intense volheid en rood fruit. De geur van laurier, rijp zwart bosfruit en rozemarijn dampte uit het glas.

De 5e en laatste wijn was de Contra Soardo Musso Pomea. Een blend van de druiven  Marzemino Nero, Merlot, Pinot Nero. De Musso (ezel in het Italiaans) heeft een belangrijke bijdrage aan de smaak van deze wijn geleverd. Er lopen 3 ezels door de wijngaarden van deze druiven en geven met hun …. 😉 een bijdrage aan het terroir en dus geur en smaak van de wijn. Bij deze wijn kregen de gasten een hertenstoof die wij 3 dagen daarvoor al hebben bereid en de smaak van kruiden en wijn diep in het vlees is gedrongen voor een mooie zachte en umami smaak. Een perfecte partner voor deze wijn en onze favoriete wildcombinatie.

Wijnreis Pfalz 8 t/m 10 november

Er even tussen uit. Van 8 /m 10 september zat ik met de wijnproefclub WeProeven in de Pfalz een wijnstreek in Duitsland. Van vrijdag tot en met zondag hebben wij zes wijnhuizen bezocht en niet de minste. Wijnhuizen die wij onder andere hebben bezocht zijn Weingut Knisper in Lammersheim, Weingut Burklin-Wolf in Wachenheim, Weingut Winning en Weingut Jossef Biffar beide in Deidesheim.

Een volledig reisverslag en 7 redenen om naar de Pfalz te gaan zal eind 2019 op de site worden gepubliceerd met do’s and don’t in de Pfalz.

Groepsfoto wijnproefclub WeProeven

Proeverij 2 op 14 november

Eind oktober werd ik door Sijt Buis benaderd of ik 5 wijnen wilde leveren die hij in zijn winkel wil verkopen. Daarop hebben wij samen gekeken welke wijnen het best passen bij zijn assortiment en staan nu in zijn winkel. Sijt organiseerde op 14 november een proeverij en werd Vako Vino uitgenodigd om iets over de wijnen te vertellen. Met het oog de feestdagen wilde Sijt Buis de wijnen en zijn kwaliteit van vlees(waren) aan zijn klanten laten proeven. Ca 25 genodigden proefde 5 door Sijt Buis en zijn medewerkers heerlijk gemaakte gerechtjes met de daarbij passende wijnen. Het was een zeer geslaagde avond en kan Sijt nu zijn klanten niet alleen een mooi stuk vlees aanbevelen maar ook een bijpassende wijn aanbieden. Twee vliegen in één koop. De wijnen die te koop zijn bij Sijt Buis zijn:

 1. Torello Corpinnat Brut Reserve Spec. Ed.
 2. Rosarubro Trebbiano
 3. Elysée Viognier
 4. Elysée Merlot
 5. Rosrubro Montepluciano
Wijn en spijsproeverij bij Sijt Buis en Vako Vino

Proeverij 3 op 15 november

Nog geen 24 uur later, vrijdag 15 november, stonden wij alweer voor een groep van 26 wijnproevers. Dit keer op eigen initiatief een georganiseerde wijnproeverij in de sportkantine van tennisvereniging van KLTV in Krommenie. Aanwezig waren vooral leden van KLTV die 7 wijnen hebben geproefd met ieder zijn eigen verhaal. De proeverij begon om 20.00 uur en hadden wij voor de proeverij ca. twee uur gepland. Het werd door de gezelligheid al snel na 23.00 uur voordat de eerste gasten vertrokken. Wij vonden het een leuke avond en zal volgend jaar wat ons betreft worden herhaald.

Wijnproeverij van Vako Vino bij KLTV

De wijnen die zijn geproefd en ook besteld zijn:

 1. Cava Xenius
 2. Riesling Varidor
 3. Rosarubro Trebbiano
 4. Elysée Viognier
 5. Elysée Syrah
 6. Chateau la Gorce
 7. Contra Soardo Musso Pomea

Proeverij 4 op 22 november

De winnares van “het raden van het aantal kurken in de glazen vaas” op BouleVaart Krommenie 2019 had een datum gevonden om 12 personen op 1 avond bij elkaar te krijgen voor de door haar gewonnen wijnproeverij. De wijnproeverij vond plaats op vrijdagavond 22 november en werden er ook hier weer 9 wijnen geproefd. De proevers waren zeer geïnteresseerd en luisterde aandachtig naar wat er over de wijnen en het proeven werd verteld.

De wijnen die zijn geproefd en ook besteld zijn:

 1. Cava Xenius
 2. Elysée Viognier
 3. Uibel Gruner Veltliner
 4. Riesling Varidor
 5. Elysée rose
 6. Elysée Merlot
 7. Salchetto rosso di montepluciano
 8. Chateau la Gorce
 9. Contra Soardo Musso Pomea
Tafel proerevij Vako Vino

Proeverij 5 op 29 november

Deze proeverij vond plaats op 29 november. Aanvankelijk zou het een wijnproeverij worden voor 12 personen. Na het gesprek, 6 dagen voor aanvang van de geplande datum, werd duidelijk dat er 14 gasten kwamen en werd ons gevraagd of wij ook de gerechten wilde regelen. Of te wel het werd een wijn & spijsproeverij.

Wij konden ons dus opmaken voor een mooie uitdaging waar nogal wat voorbereiding aan vooraf ging. Andere wijnen waarbij mooie gerechten net even beter paste. Na het bedenken, het overleg met de leveranciers, startte de mis e plas al 3 dagen van tevoren. Voor een van de wijnen hebben wij een hertenstoof gemaakt en dat smaakt beter als je dat paar dagen van tevoren bereid. Zie recept op onze site.

De gasten werden ontvangen met een mooie mousserende wijn uit Italië. Een wijn uit mijn favoriete wijnstreek Franciacorta net ten zuiden van het Iseomeer, van het wijnhuis Villa. Bij deze wijn hebben wij een quiche naar eigen recept geserveerd. De 2e wijn was een Elysée Viognier, dit jaar de meest verkochte wijn van Vako Vino, met daarbij, een eigen recept van mijn vrouw, een amuse van gerookte kip met een takje bieslook.

De 3e wijn een Ca dei Frati uit de wijnstreek Lugana 10 kilometer ten zijden van Sermione, het bekende schiereiland in het Gardameer. Deze wijn heb ik daar persoonlijk ontdekt met een aangetrouwde neef die een wijnhandel heeft in Velp. Wij waren beide zo enthousiast dat wij deze meenamen en nu ook al weer een paar jaar in Nederland te koop is. Bij deze wijn, van de Trebianno druif, serveerde wij een Vitello Tonnato.

De 4e wijn was een Riesling uit Luxemburg met een mooi stukje gerookte zalm. Na al dat mooie witte geweld gingen we over op rood met als 5e wijn de Chateau la Gorce uit de Medoc en een 6e wijn de Rosarubra Montepluciano. Bij deze twee wijnen hadden wij 4 mooie Italiaanse vleesplanken neergezet met allerlei salami’s, pancetta, en rauwe hammetjes.

Als afsluiter onze persoonlijk wild favoriet de hertenstoof met de Contra Soardo Musso Pompea en vertelde ik natuurlijk weer het verhaal van de 3 ezels.

Daarna nog lekker nagepraat met het gezelschap, lekker ongedwongen en niet lettende op de tijd. Uiteindelijk duurde het in totaal 6 uurtjes en hebben wij van elke minuut genoten. Tijd speelt bij gezelligheid natuurlijk geen enkele rol. Het gaat om de beleving en plezier die je de mensen wil geven.

Catering van Vako Vino
Catering van Vako Vino

Relatiegeschenken

Begin oktober is Vako Vino met een campagne begonnen voor het leveren van relatiegeschenken. In de maand november kwamen er diverse opdrachten binnen voor het leveren van relatiegeschenken. Dus begin december druk met het organiseren en inpakken van de relatiegeschenken.

Door al deze drukte is de proeverij die gepland stond voor 15 december geannuleerd. In totaal nu bijna 150 relatiegeschenken afgeleverd en stil counting. Een succes en zeker een vervolg voor volgend jaar.

Relatiegeschenk bij Vako Vino

Wij wensen u allen fijne feestdagen, een gezond en voorspoedig 2020.

Over de feestdagen gesproken. Weet u al wat u gaat doen met het kerstdiner? Nee? Kijk dan snel op deze site naar de menu’s die wij hebben samengesteld en maak het u zichzelf makkelijk.

Er staan 4 menu’s op met van elk gerecht een recept. Bij de gerechten staat ook een wijn suggestie en zijn de wijnen natuurlijk bij Vako Vino te bestellen. Dus klik op deze link, zoek een menu uit en download de recepten en vergeet daarna niet de wijnen te bestellen. Kind kan de was doen.

Salute en tot volgen jaar 😊